Er is veel te doen om RVL te runnen. De boten worden onderhouden, het gebouw wordt schoongemaakt, nieuwe leden leren roeien, na het roeien willen roeiers iets te drinken, er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Naast de bestuursleden zijn er commissies. In commissies wordt veel voor de vereniging gedaan. Veel roeiers zijn vrijwilliger in een commissie, zo kun je ook invloed uitoefenen op een aantal zaken. Er aantal juniorleden heeft ook bij RVL de (maatschappelijke) stage vervuld.

RVL heeft een aantal commissies:

 • Roeiactiviteiten
 • Coaching
 • Materiaal
 • Jeugd
 • Beheer
 • Bar

en een aantal werkgroepen:

 • Buren-Leerdam
 • Lingebokaal

Als je één of meer van de commissies wilt ondersteunen, neem dan contact op met één van de commissieleden. Je kunt ook contact opnemen met één van de bestuursleden, zij dragen jou dan voor bij een commissie.

Roeiactiviteiten (RAC)

De Roeiactiviteiten commissie, kortweg RAC genoemd, houdt zich bezig met alles wat met roeiactiviteiten te maken heeft. De belangrijkste taken zijn:

 • Organisatie evenementen (Buren-Leerdam en Lingebokaal): Samen met de werkgroepen Buren-Leerdam en Lingebokaal organiseert de RAC elk jaar onze eigen 32 kilometertoertocht met diner en de 6 kilometer lange landelijke wedstrijd. Voor deze mooie evenementen komen veel roeiers en toeschouwers naar Leerdam. We kunnen deze evenementen niet zonder vrijwilligers organiseren en daarom is dan ook bijna de hele vereniging in touw. Deelnemers en vrijwilligers zijn altijd erg enthousiast.
 • Open dag: Jaarlijks organiseert RVL een open dag om geïnteresseerden te laten kennis maken met het roeien en de vereniging.
 • Midweek roeien: De RAC coördineert de ontvangst van andere verenigingen die willen roeien op de Linge.
 • Wedstrijden en toertochten: De RAC verzorgt alle informatie over landelijke wedstrijden en tochten binnen de roeivereniging. Ook ondersteunt de RAC ploegen die opzoek zijn naar wedstrijden en/of toertochten. Wil je meer weten, neem dan contact op met de RAC.

Coach commissie (CC)

De coach commissie, kortweg CC genoemd, houdt zich bezig met alles wat met roeien te maken heeft. De belangrijkste taken zijn:

 • Introductieroeien voor nieuwkomers van 18+: De CC zorgt voor een introductiecursus voor nieuwkomers zonder roeiervaring die willen kennismaken met roeien. In het voorjaar wordt, bij voldoende aanmeldingen, gestart met een introductiecursus van 10 lessen. Op 5 woensdagavonden en 5 zaterdagochtenden worden geïnteresseerden zonder roei-ervaring de beginselen van de roeihaal bijgebracht.
  De eerste 3 lessen zijn gratis. Besluit je daarna door te gaan met de cursus dan zijn de kosten € 50,- per persoon. (Word je lid na deze cursus, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de contributie.)
 • Wil je na de introductiecursus lid worden, dan ga je met elkaar verder in een instructieroeien-groep. Onder begeleiding van een ervaren coach ga je één keer per week de basisprincipes van het roeien verder leren. Tot ongeveer begin september roei je op woensdagavonden en de rest van het jaar op zaterdagochtenden.
 • Alle leden hebben roei- en stuurdiploma's nodig voor het zelfstandig mogen roeien in ons materiaal. Als je de roeihaal en het sturen van een roeiboot voldoende beheerst, mag je examen doen. De CC zoekt een ploeg waarmee je verder kan.
 • Heb je al eerder gedurende een jaar of meer bij een roeivereniging geroeid, dan kun je je op elk moment van het jaar aanmelden. Neem in dat geval contact op met coaching@rvleerdam.nl. We maken zo snel mogelijk een afspraak voor kennismaking, zodat we ons een beeld van je roeitechniek kunnen vormen.
 • Afroeien: Twaalf keer in het jaar kan er afgeroeid worden; om en om op een zaterdag- en zondagochtend. Bij goed voorroeien en het uitvoeren van opdrachten kun je het diploma halen voor de boot waarin getraind is. De afroeidata vind je op het prikbord in het clubgebouw.
 • Voor elke boot zijn roei- en stuurdiploma's vereist. In My-Fleet staat per boot aangegeven welke diploma's vereist zijn.
 • Coaching en instructie: Onze roeicoaches zijn vrijwilligers. Alle instructeurs komen jaarlijks een paar keer bij elkaar om nieuwe kennis op te doen en kennis te delen. We zijn altijd blij met nieuwe coaches, en je staat er nooit alleen voor. Dus als je ook wilt (leren) coachen, mail coaching@rvleerdam.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 • Wil je ook kennismaken het het roeien, maar ben je nog geen 18 jaar? Kijk dan hier voor het Jeugdroeien.

Materiaalcommissie

De materiaalcommissie houdt het roeimateriaal in goede staat. De vereniging heeft de zorg voor boten en riemen aan deze commissie toevertrouwd, waardoor de leden in goed onderhouden materiaal kunnen roeien. We hebben geen betaalde bootsman, maar handige vrijwilligers die hulp kunnen gebruiken van de roeiers. Een paar extra handen zijn altijd welkom! Je kunt je opgeven om bijvoorbeeld met je eigen ploeg je lievelingsboot op te knappen. In een paar avonden ziet hij er dan weer uit als nieuw. Het roeit toch lekkerder in je eigen onderhouden boot. Een boot met schade wordt in het schadeboek opgeschreven. Reparaties horen ook bij het dagelijks werk op een roeivereniging. Voor roeiers soms een automatisme, voor de materiaalcommissie een huzarenstukje. Wat een mooi werk als de schade nagenoeg weer onopvallend hersteld is.

Jeugdcommissie

De Jeugdcommissie bestaat uit een aantal leden dat zich bezig houdt met het reilen en zeilen van het jeugdroeien. Het gaat hier dan om het coachen van de jeugd, het organiseren van het roeikamp en het houden van activiteiten naast het roeien (een filmavond of een jeugdfeest).

Op de jeugdpagina van de roeivereniging vind je meer informatie: klik hier

Beheercommissie

De leden van de beheercommissie zorgen voor het onderhoud van het clubgebouw en de botenloods. Er zijn terugkomende vaste werkzaamheden, onder andere: schilderwerk, reparatie en onderhoud aan verenigingsgebouwen, terreinonderhoud en onderhoud aan beschoeiing, vlot en instructiebak. Ook wordt het onderhoud verzorgd van de installaties: elektra, sanitair, CV en warmwatervoorziening. Ook brandpreventie, inclusief de controle van blusmiddelen, valt onder de verantwoording van de beheercommissie. Ook wordt twee keer per jaar een klussendag georganiseerd. De roeileden assisteren dan bij grote of achterstallige klussen. Deze dagen zijn behalve nuttig ook gezellig, leden leren elkaar ook anders dan alleen als roeier kennen.

Barcommissie

RVL beschikt over een Drank- en Horecavergunning, maar schenkt beperkt alcoholhoudende drank. Op zaterdagochtend, wanneer de jeugd traint, wordt er in elk geval geen alcohol geschonken. Alle seniorleden draaien één of twee keer in het jaar een bardienst, volgens rooster. Als je niet kunt, ruil dan met een ander lid. Als je barvrijwilliger in een sportkantine bent, moet je kennis hebben genomen van de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) van de NOCNSF. Lees de eenvoudige instructie en maak de test op www.nocnsf.nl/iva. De korte test kun je thuis via internet doen. Ook is een aantal leden in het bezit van het certificaat Sociale Hygiëne van de SVH. Je kunt de barcommissie bereiken via bar@rvleerdam.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Buren-Leerdam werkgroep

Elke tweede zondag in mei organiseert RVL de toertocht van Buren naar Leerdam. Dankzij veel RVL-vrijwilligers is deze tocht een succes. De werkgroep Buren-Leerdam is onder leiding van een bestuurslid actief van medio maart tot medio mei en komen circa vier keer bijeen. Omdat we al jarenlang ervaring hebben, ligt er een draaiboek klaar. Op de dag zelf kunnen de werkgroepleden ook een gedeelte van de toertocht mee roeien.

Lingebokaal werkgroep

In het najaar organiseert RVL de wedstrijd van Kedichem naar Leerdam. Dankzij alle RVL-leden is deze wedstrijd erg succesvol. Uit het hele land komen roeiers naar RVL om de 6-kilometerlange strijd aan te gaan. Er is een dik draaiboek. Werkgroepleden zorgen ervoor dat de acties uit het draaiboek uitgevoerd worden. De werkgroepleden, onder leiding van een bestuurslid, komen zes tot acht keer bij elkaar in de periode april-november om de taken te verdelen. Op de dag zelf gaan veel RVL leden ook in hun heat de strijd aan. Voor de rest van de dag zijn zij vrijwilliger, maar zo voelt het niet. Het is superleuk om aan deze wedstrijd een steentje bij te dragen.

Op onze speciale pagina voor de Lingebokaal kan je meer informatie terugvinden: klik hier

Werkgroep Website, sponsoring en PR

Sinds 2012 hebben we een nieuwe website. Deze site wordt onderhouden door een aantal vrijwilligers. Help de commissie door je nieuws, foto’s en verhalen te mailen aan website@rvleerdam.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of jeugdsite@rvleerdam.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Een aantal leden houdt zich bezig met sponsoring en PR. RVL kan sponsors gebruiken voor de aanschaf van boten, de organisatie van de Lingebokaal of de toertocht Buren-Leerdam of in het algemeen. Sponsoring kan al vanaf een klein bedrag en sponsors worden betrokken bij een aantal activiteiten.